Spirituele centra zijn belangrijke plekken waar traditie en nieuwe manieren van zingeving samen komen. Een grote groep mensen is geïnteresseerd in zingeving en is zoekende en wat nu bij zijn behoefte en levensfase past. Ze vragen zich af of hetgeen geboden wordt aansluit bij hun verwachtingen en kiezen uit het grote aanbod dat voorhanden is. Voor spirituele centra betekent dit een fundamentele omschakeling van hun wijze van opereren binnen de samenleving. Veel centra hebben een katholieke oorsprong (verbonden aan een kloosterorde bijvoorbeeld) en weten niet of en hoe ze dit naar voren kunnen brengen. Tegelijkertijd is het publiek dat bereikt wordt gemiddeld 60 jaar, blijkt uit onderzoek van de FKTU, en dat heeft consequenties voor activiteiten nu en in de toekomst.
Centra moeten zich steeds opnieuw de vraag stellen wát zij te bieden hebben en hoe ver ze willen gaan in het ‘verkopen’ van hun activiteiten. Zoals Ruard Ganzevoort een van de docenten van de cursus zegt: Hoe kan je dominee en marktkoopman tegelijk zijn? Wil je de concurrentie aangaan met wat elders (door seculiere en evangelische) organisaties aansprekender en professioneler wordt aangeboden of is dat niet nodig?
Naar mijn idee moeten de centra de slag naar professionaliteit maken om in de toekomst te overleven en zijn ze daarvoor op de goede plek in de goede tijd!
Daarom organiseert Zien wat onzichtbaar is samen met R.K. spiritueel centrum de Boskant een cursus van 4 dagen: ondernemerschap in spirituele centra. Naast aandacht voor ondernemersvaardigheden, gaan we in op de positie van spirituele centra in deze tijd en de spanningsvelden rondom vermarkten van religie en het vormgeven van de identiteit van het centrum.
De cursus start 11 mei Hier vindt u meer informatie.