Blog

Wat de belevingseconomie betekent voor jou

We leven in een belevingseconomie. Dat betekent dat niet alleen de inhoud van een product belangrijk is maar dat klanten aan producten en diensten een uitgesproken positief gevoel willen overhouden. Ze willen iets beleven, ze willen ergens bijhoren en iets ervaren. Alleen luisteren of alleen inhoud is niet meer genoeg.

Juist voor reli-ondernemers, reli-proffesionals en spirituele centra ligt hier een uitdaging. Opgeleid en opgevoed om de diepte in te gaan, de woorden te wikken en te wegen lijkt de uitnodiging om mensen wat te laten beleven soms moeilijk. De consequentie dat daar ook andere marketingstechnieken vraagt een andere manier van denken.  

Toch zijn er mooie filmpjes die laten zien wat marketing in de belevingseconomie betekent:
Wat jij doet telt’ door  Triodos,
“Verschillende mensen verschillende zorgen” door  Interpolis,
Anderen helpen geeft je leven zin” door Douwe Egberts.

Het gaat er dus niet om (alleen) een product te verkopen maar het gaat om de beleving. Authenticiteit is de nieuwe gevoeligheid van de consument geworden, niet een ‘disney-achtige’ ervaring.Naar mijn mening weten succesvolle spirituele centra en zelfstandige ondernemers precies díe snaar van beleving te raken én hebben inhoudelijk duidelijk iets te vertellen. Denk aan de prachtige inrichting van de Nieuwe Poort op de Zuidas of de Nieuwe Liefde van Huub Oosterhuis. Interessant is dat de Nieuwe Poort zich geen spiritueelcentrum noemt maar “huis voor ontmoeting & inspiratie”. Woorden waar je wat aan beleeft. De Kloostertuin in Rotterdam biedt geen stilte, maar “een plek om naar je zelf te luisteren”. Succesvolle ondernemers zoals Geertje Couwenbergh brengen ook dat gevoel over.
Ik denk dat boeddhistische centra vaak succesvol zijn in deze belevingseconomie. Dit komt door een duidelijke inrichting, waar een bepaald gevoel wordt opgeroepen en doordat zij door het lichaamswerk een beleving creeeren.
Aandacht voor beleving wordt me niet altijd in dank afgenomen door theologen. Volgens sommigen gaat het om het woord en niet om het uiterlijk. Toch wordt al eeuwen het Woord (de bijbel) aangepast zodat het past bij de beleving van de mensen en dat leidt tot telkens weer nieuwe vertalingen.
In mijn workshop zingeving en zakelijkheid geef ik aandacht hoe jij de belevingseconomie kan gebruiken in je bedrijf. Ook ga ik in op de verschillende manieren van positioneren: functioneel; symbolisch of ervaring gevend.
Op 16 januari 2016 organiseer ik masterclass over dit thema, met zeer inteteressante sprekers!
Zie agenda voor meer informatie.
PS Meer weten over de belevingseconomie? Klik hier voor een TedXfilm van Josph Pine

Stel je vraag of maak een afspraak

Contact Us