Blog

Stilte: zijn en doen

Dat we in een hectische wereld leven in duidelijk, we krijgen enorme hoeveelheden informatie te verwerken, online en offline, we zijn altijd bereikbaar en werk en privé lopen steeds meer door elkaar. Mediteren of wandelen in stilte lijkt voor de broodnodige balans te zorgen, maar is dat werkelijk zo?
Als we goed naar de stilte in onszelf luisteren, ontstaat er een oneindig verlangen (Anselm Grun).
Het stilte-wandelen en de cursus leiderschap in het Trappistenklooster, zijn verschillende manieren om uit de hectiek te stappen van het dagelijks leven. Het laat me telkens opnieuw ervaren hoe belangrijk stilte is en tegelijkertijd dat stilte alleen niet voldoende is.Stilte kent verschillende aspecten die helpend zijn om te beseffen waar je staat en je verlangen te verwoorden.
Zelfontmoeting: Wandelen in stilte is niet alleen zwijgen, het is jezelf ontmoeten, merken wat er allemaal in je hoofd omgaat. Vaak word je tijdens de stilte geconfronteerd met je innerlijke chaos, terugkerende gedachtes of gedachtes over wat jij denkt dat anderen willen dat je doet. Doordat er geen afleiding is moet je je tot deze gedachtes verhouden. Kijken naar je gedachtes zonder oordeel kan genezend werken. Door het kiezen voor vertraging, stilte komt er ruimte voor verlangen en daarmee voor is de eerste stap gezet om vorm te geven aan dat wat voor jou (als leider) belangrijk is.
Loslaten: Keuzes maken voor waar jij voor wilt gaan staan betekent andere dingen loslaten. Stilte helpt enorm om op een afstand naar jezelf te kijken, het leven te relativeren en soms ook te lachen om de kleine dingen waar je je allemaal zorgen over maakt. Zeker de combinatie stilte en lopen maakt dat je hoofd leger wordt en je beter kan opgaan in wat zich nu aandient. Deze openheid maakt loslaten makkelijker.
Openheid: De kunst van het zwijgen en daarmee niet meteen je impuls te volgen om iets te zeggen, vraagt voor veel mensen een andere basishouding. Hoe kan je dienend zijn aan de ander? Hoe kan je jezelf iets minder serieus nemen? Het niet veroordelend zwijgen kan voor de ander genezend werken en geeft ruimte voor diepere motivering en daardoor een echte dialoog.
Stilte helpt je ‘zijn’ te onderzoeken, zonder oordelend te zijn. Dit vormt de basis om vragen te stellen aan de ander en te luisteren naar wat anderen jou te bieden hebben. De waardevolle inzichten van de stilte worden mijn inziens vooral vorm gegeven in de dialoog met de ander. ‘Zijn’ en ‘doen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, net zoals ‘jij’ en de ‘ander’. Het gaat daarbij niet om balans tussen deze vier elementen, maar om het aanvaarden van de voortdurende disbalans hiertussen en daar je weg in te vinden.
* De leergang leiderschap en spiritualiteit (methode Anselm Grun) in het Trappistenklooster. Start 20 maart 2018. Drie keer drie dagen een inspirerende leiderschapstraining in het klooster.
* Waarom naar Santiago? Vijf dagen wandelen van het Hilligenpad in stilte:  14 t/m 19 augustus 2017
* Pensioen in Zicht. Drie dagen wandelen met dagelijks 2 uur begeleiding. Thema’s aangepast aan jouw vraag. Zoals over  afscheid nemen, nieuwe mogelijkheden en een nieuwe balans. Aan wie/wat ben je trouw en wat kan/moet/wil je loslaten?
Lees hier Wandelen en stilte pagina 1 en pagina 2 van het verslag van de wandeling in Trouw, die ik liep met Andrea Bosman 2016. Wandelen op heilige grond, artikel in De Verwondering, juni 2017.

Stel je vraag of maak een afspraak

Contact Us