Het WRR rapport Geloven in het publieke domein geeft aan dat zingevingsvragen die nu leven niet veel verschillen van vragen in het verleden (afgezien van het gegeven dat er nu in Nederland meer mensen wonen dan vroeger met een andere religie). Het rapport stelt dat de grootste veranderingen hebben plaatsgevonden in de manier waarop in de religieuze behoeften wordt voorzien en niet in de behoeften zelf.
De geestelijk verzorgers van het ziekenhuis UMCU in Utrecht ervaren dit in de praktijk. Zingevingsvragen komen juist in een ziekenhuis vaak aan de orde. Mensen willen ondersteuning in het zoeken naar antwoorden en dat is vaak niet meer vanuit een traditionele religie. Doordat de dienst geestelijke verzorging werd geassocieerd met kerkelijkheid en gelovigheid bereikte ze niet de mensen die ze wilde bereiken. Dit imago probleem speelde bij zowel de patienten als de doorverwijzende artsen . Vandaar dat er gekozen is voor de nieuwe naam: dienst voor levensorientatie en geestelijke verzorging. Zo brengen zij tot uitdrukking dat ze, naast het traditionele spoor van religie, aandacht geven aan: hoe je controle krijgt over je eigen leven; hoe je rust vindt en hoe je je leven zinvol vorm geeft.
Kijk hier naar het filmpje voor een uitgebreidere uitleg door Willem Blokland en Leni Scherpenzeel.
Willem Blokland heeft een workshop gegeven over het thema: marktwerking in de geestelijke gezondheidszorg in de door mij georganiseerde dag zingeving en zakelijkheid, Den Haag, 7 november 2012