Op veel plekken zie ik dat er naast de lichamelijke aspecten van ziek zijn, ook de spirituele dimensie aandacht krijgt. Niet alleen in instellingen maar ook in de 1e lijns gezondheidszorg zijn er steeds meer inititatieven om geestelijk verzorgers in te zetten. Mijn ervaring met het tandemproject in Rotterdam is erg positief.
Hieronder vind je een aantal tips. Deze informatie wordt de komende tijd uitgebreid meet meer achtergrond informatie en meer tips.
Tip 1. Eén van de basisvoorwaarden voor samenwerking is dat de artsen weten wat ze van geestelijk verzorgers kunnen verwachten en dat artsen duidelijk maken wat geestelijk verzorgers van hen kunnen verwachten. Ga voordat je met elkaar begint in gesprek over de vragen: wat kan je van mij verwachten en wat verwacht ik van jou? Uit de trainingen die ik geef blijkt dat deze simpele vraag erg verhelderend werkt! Een voorbeeld vind je hier.
Tip 2. Het vinden van financiering om deze samenwerking vorm te geven kan soms via de verzekering. De geestelijk verzorger wordt dan onderdeel van de Praktijkondersteuning huisartsen (POH). Wel is het belangrijk dat er geregistreerd wordt hoeveel patienten er doorverwezen worden en dat er gebruik gemaakt wordt van de ICPC omschrijving.
Tip3. Hoe maakt een arts duidelijk waarom hij/zij doorverwijst? Centrum Levinas in Rotterdam heeft een mooie omschrijving gemaakt voor het doorverwijzen naar de geestelijk verzorger. Bijvoorbeeld als een patient te maken heeft met isolement, controleverlies of vragen rondom levensbalans.
Meer informatie of tips nodig? Mail naar info@annestael.nl of bel 06 46200281
Meer lezen over spiritual care? Klik hier.
Lees hier de alternatieve troonrede (2015) gewonnen dooor geestelijk verzorger Etje Verhagen waarin ze pleit voor een landelijk netwerk van geestelijk verzorgers