Blog

De positie van geestelijk verzorgers: veel kansen!

Voor geestelijk verzorgers lijkt zakelijkheid vaak tegenover hun kernwaarden te staan. Toch wordt er ook van geestelijk verzorgers een meer zakelijke instelling verwacht.

Samenvatting van mijn artikel dat in juni 2014 geplaatst is in het tijdschrift Geestelijke Verzorging. Klik hier voor het hele artikel.

Uitspraken die ik regelmatig hoor zijn: “Wij worden niet voldoende gezien in onze zorginstelling”, “Bij de identiteitsdiscussie hebben geestelijk verzorgers weinig inbreng” of “Hoezo moeten wij ook denken in producten en opbrengsten?”.

Toch is het juist voor geestelijk verzorgers van groot belang dat zij branding en acquisitie een belangrijke plaats geven in hun werk. Het werk van geestelijk verzorgers is er op gericht cliënten te ondersteunen op momenten dat ze het leven opnieuw vorm moeten geven. De wereld van de cliënt centraal stellen en je daar op afstemmen is daarbij een kerntaak. Daarnaast is het belangrijk de essentie van het werk goed te verwoorden in gesprekken en folders en dat je je goed positioneert in je organisatie. Artsen zijn gewend zaken kort en bondig te formuleren, het is van belang daarbij aan te sluiten. Dus jezelf zichtbaar maken en positioneren in de organisatie: branding.

Ik werk graag met de methode als ‘organisatieopstellingen’. Dit  kan inzicht geven in de rol die je hebt als geestelijk verzorger en kan je helpen een goede plek binnen het systeem in te nemen. Inzicht in de organisatieprocessen maakt dat je effectiever aan de slag kan en dat je wellicht ook een ruimer beeld krijgt van jouw invloedsfeer en wat je bijdraagt aan het geheel.  Hierdoor kan je jezelf beter in de “markt” zetten en acquisitie plegen bij bijvoorbeeld personeelszaken of jouw expertise bij identiteitsdiscussies inzetten.

Geestelijk verzorgers zijn juist in deze tijd van toenemende regeldruk en medicalisering van grote waarde omdat zij een belangrijke aanvullende dienst verlenen. Wel is het naar mijn idee nodig dat ze meer als ondernemer in het werk gaan staan. Dit betekent: een actieve houding, zoeken naar kansen en niet bang zijn te laten zien waar je voor staat. Gebruik daarbij taal die aansluit bij de verschillende belanghebbenden in de organisatie zodat je transparant bent en mensen ervaren dat jij er voor hen bent.

Stel je vraag of maak een afspraak

Contact Us