Blog

Authenticiteit en levensbeschouwelijke organisaties

Levensbeschouwelijke organisaties maken steeds vaker werk van hun identiteit. Soms uit eigen beweging  of door vragen die aan hun gesteld worden vanuit de multiculturele samenleving of door de voortschrijdende secularisatie. Een vraag die vaak gesteld wordt is: zijn levensbeschouwelijke organisaties beter of slechter dan andere organisaties? Nee. Wel hebben zij een authentiek element dat mijns inziens waardevol is en vraagt om profilering.

Authenticiteit – congruentie tussen denken, zeggen en doen – is voor mij een kernbegrip voor een goedlopende organisatie. Het gaat om de vraag: wat is het doel, de bedoeling van de organisatie, hoe verwoord je dat en hoe geef je dat in deze samenleving vorm? Samen met mijn inspirerende collega Lisette van de Wel ondersteun ik organisaties in dit proces.

Als levensbeschouwelijke organisatie kan je je laten voeden door de verhalen, voorbeelden en belangrijke waarden uit de eigen traditie. Dat is niet vanzelfsprekend in de seculiere Nederlandse samenleving en daarmee is voor christelijke organisaties de vanzelfsprekende morele standaard weg. Dit vraagt opnieuw zoeken naar de waarden die centraal staan in de diensten die je aanbiedt voor bijvoorbeeld zorginstelling, onderwijsinstelling of ontwikkelingsorganisatie.
Als de waarden en morele standaarden gegrond zijn in een sterk verhaal en lange traditie, is het makkelijker van daar uit te handelen: ‘high standards need strong sources’ zegt de Canadese filosoof Charles Taylor.
Dat vraagt van een organisatie de bereidheid  te kijken naar parels uit de eigen traditie. Een van de kernpunten van de christelijke traditie is dat de hele mens centraal staat en dus niet het rendement van een organisatie. Dit geeft precies het perspectief waar organisaties naar op zoek zijn: niet denken vanuit het systeem, maar vanuit de bedoeling. Die parels zijn ‘strong sources’ die je telkens opnieuw helpen om er werkelijk te zijn voor de ander en dus klantvriendelijk te handelen. Hierdoor neem je de klant en de medewerker serieus. Dit vraagt van (non) profit- organisaties dat ze zich opnieuw verhouden tot hun wortels en hun plek in de samenleving. Ik zie op veel plekken  een grote ‘sense of urgency’: als de organsatie niet tijdig weet te veranderen en te reflecteren op de bronnen, is de kans groot dat ze hun relevantie en legitimiteit verliezen.

Stel je vraag of maak een afspraak

Contact Us